Den beste måten å betjene forbrukslånet på

Alle lån bør naturligvis betales tilbake så raskt man kan, slik at kostnadene blir lavest mulige. Dette er spesielt viktig med forbrukslån, siden rentene her er høyere enn for de fleste andre låneformer, unntatt kredittkortene. Her er noen tips til den billigste og beste måten å betjene et forbrukslån på.

Betal alltid i tide

Du unngår merkostnader dersom du alltid betaler regningene fra banken i tide. Forsinkelser medfører normalt purregebyrer, og unnlater du å betale i lengre tid, kan du ende opp med inkassosaker. Kostnadene forbundet med mislighold er høye, spesielt om det drar ut i tid. I tillegg er det viktig å tenke på at sen regningsbetaling (og definitivt mislighold av lån) gir lav kredittscore. Dette vil kunne føre til avslag på fremtidige søknader om lån og kreditter, eventuelt dårligere rentebetingelser dersom du får innvilget lån.

Velg autogiro om du kan

For å unngå å ikke betale i tide, kan du velge å betale automatisk fra lønnskontoen din. Bankene har som regel faste datoer for innbetaling, men mange er fleksible på dette punktet og lar deg velge en dag som passer bedre. Har du muligheten til det, kan du dermed betale samme dag du får lønningen utbetalt.

Velg å motta eFaktura

De fleste banker har i dag null gebyr dersom du velger å motta såkalt eFaktura. Besparelsen er omtrent en femtilapp for hvert avdrag, og dermed opp i 600 kroner årlig. Har du flere lån, eller lånet går over flere år, blir det en god slump penger av dette til slutt.

Unngå avdragsfrihet og betalingsutsettelse

Enkelte banker tilbyr muligheter for betalingsutsettelser og avdragsfrie måneder på forbrukslånene de yter. Reglene for dette varierer, og noen banker er ”rausere” enn andre. Her er det viktig å huske at alt som forlenger lånetiden, betyr at rentene løper lengre. Dermed blir hver måned du ikke betaler ned på lånet, en fordyrende fornøyelse. I tillegg kreves det ofte et gebyr dersom betalingsutsettelse eller avdragsfritak innvilges.

Velg kortere nedbetalingstid

Velg den korteste nedbetalingstiden du vet du klarer. Det gjelder å ikke la rentene løpe lengre enn strengt tatt nødvendig. Samtidig bør man ha en realistisk plan for tilbakebetalingen av forbrukslånet. De pengene man har til overs etter at livsnødvendighetene er betalt, er det du kan betale ned med på gjelden.

Betal ned ekstra på lånet når du kan

Ekstra lønnsutbetalinger, arv, feriepenger og lignende, gir glimrende muligheter til å kutte ned på lånekostnadene. Klarer du å bruke hele eller deler av slike tilskudd til å betale ned gjeld, sparer du sannsynligvis betydelige beløp, spesielt om lånebeløpet er høyt, og nedbetalingstiden lang. Det medfører ingen økte omkostninger å innfri eller betale ned ekstra på forbrukslån (ingen ekstra gebyrer).

Prioriter alltid det dyreste lånet først

Har du flere lån, bør du alltid sørge for at alle ekstra innbetalinger går til det lånet med høyest kostnader. Normalt er dette forbrukslånet, med mindre du også har gjeld fra et kredittkort. Har du sjansen til å for eksempel bruke feriepengene til nedbetaling av gjeld, sparer du normalt mest om du gjør dette på et forbrukslån, fremfor boliglån, billån eller studielån.

Refinansier dersom du finner et billigere forbrukslån

Det er sjelden man finner et billig forbrukslån i markedet på første forsøk. Rentebetingelser kan alltid forbedres, og over tid øker som regel ens egen kredittverdighet. Har du lån som går over lengre tid, er dermed sjansene høye for at du med litt innsats kan finne et billigere lån. Mange bruker denne muligheten til på refinansiere seg til lavere kostnader. Regnestykket du da må foreta er relativt enkelt. Så lenge etableringsgebyret for et nytt lån er lavere enn besparelsen man får med bedre rentebetingelser, lønner det seg å flytte lånet. Noen lån med lave renter inkluderer Aconto og Instabank.

August 30, 2017