Utdanning er en investering i ens egen fremtid. Det er også en klar sammenheng mellom utdanningsnivå og inntekt. Om Lånekassen ikke er et alternativ, kan studiene finansieres gjennom vanlige banklån, også med såkalte lån uten sikkerhet. Dette er lån som ikke krever at låntakeren eier egen bolig som kan stilles til pant.
Dersom du ikke får studielån
Å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet for å betale skolepenger, er dessverre et av de dyreste alternativene. Rentene er høyere enn de fleste andre lån, og spesielt sammenlignet med betingelsene du får hos Lånekassen. Må du likevel bruke et usikret lån for å gjennomføre de planlagte studiene, anbefaler vi følgende:
Undersøk muligheten i flere banker. Rentebetingelsene kan variere betydelig, og det gjelder å finne det billigste lånet.
Skaff deg inntekt ved siden av studiene, slik at du kan betale ned på lånet så raskt du kan.
Bruk feriepenger, bonuser, arv og lignende, til raskere nedbetaling.
Ikke lån mer enn du absolutt trenger.
Hvis du skal innfri lånet raskt, velg lån med lavest mulig etableringsgebyr.
Husk å skaffe deg oversikt over stipender. Får du ekstra stipend et sted, trenger du å låne mindre.
Venter du på studielånet?
Mange tar opp lån uten sikkerhet i påvente av en utbetaling av studielån. Ofte dreier det seg om behov for penger til depositum, lærebøker, ny PC eller annet som trengs for å komme i gang med studiene. Om tiden det er snakk om er kort, vil ikke rentekostnadene bli uoverkommelige. Et lån uten sikkerhet kan nemlig innfris helt eller delvis, uten ekstra kostnader, når som helst. Låner du for eksempel 10 000 kroner i dag, og betaler det tilbake allerede i morgen, koster dette deg 1 dags rente, pluss etableringsgebyr.
Hvor mye trenger du å låne?
Det er stor forskjell på kapitalbehovet for studenter. Skal du ta fag på offentlig universitet eller høyskole, er selve studiene så godt som gratis. Private skoler koster imidlertid en del, og noen av disse gir ikke rett til lån fra Lånekassen. I slike tilfeller trenger man kanskje ikke bare låne til livsopphold, men også flere titalls tusen til skolepenger. Banker med lån uten sikkerhet har forskjellige lånebeløp de tilbyr. Avhengig av hvor du søker, er lånegrensene fra et par tusenlapper og opp til en halv million kroner.
Relevante banker
Dersom lånebehovet er stort og på flere hundre tusen kroner, er banker som Bank Norwegian, yA Bank, MonoBank, OPP Finans og Instabank de mest nærliggende alternativene. Disse bankene har alle lånestørrelser, med laveste lånegrense nedad på 5 000 kroner (Bank Norwegian). Du vil imidlertid neppe få låne flere hundre tusen dersom du ikke har god inntekt og betalingsevne. Er behovet en lavere sum, er Thorn, L’EASY og KlikkLån gode alternativer. Thorns øvre lånegrense er på 100 000 kroner, mens L’EASY og KlikkLån ligger på henholdsvis 50 000 kroner og 40 000 kroner. For flere lån uten sikkerhet, se Forbrukslån.no som har laget en god oversikt over forskjellige banker du kan søke forbrukslån i.
Du kan droppe å sende inn en søknad til hver enkelt bank ved å bruke en lånemegler. Dette er selskap som samarbeider med mange banker, og innhenter tilbud fra inntil 15 av de på dine vegne. Tjenestene til en lånemegler er gratis for søkeren. Lendo og Aros Finans er blant de bedre lånemeglerne, sett i forhold til service og antall lånetilbud de fremskaffer. Disse tjenestene samarbeider bare med aktører som er seriøse, og forholder seg til lover og regler.
Søknad og utbetaling av lån
Banker som tilbyr lån uten sikkerhet bruker svært kort tid på å gi svar på søknaden. I noen tilfeller kommer svaret med lånetilbud per epost i løpet av noen minutter, og det er sjelden noen bruker mer enn en dag på denne biten. Dersom du vil slå til på det uforpliktende tilbudet, må du normalt gjøre dette innen 30 dager. Det gjør du ved å signere låneavtalen, helst med elektronisk signatur (BankID). Når avtalen er returnert til banken, sammen med eventuell påkrevd dokumentasjon (normalt kreves kopi av lønnsslipp), utbetaler banken lånet med en gang.